handelend leren met kleuterkracht

Handelend leren en Kleuterkracht

Wat houdt handelend leren in?

Handelend leren is is concreet bezig zijn: het in je handen hebben van het materiaal. Door doe-activiteiten maken kinderen handelend kennis met de nieuwe leerstof. De 21ste-eeuwse vaardigheden, zoals samenwerken, communiceren, probleemoplossend denken en creatief zijn, vallen eveneens hieronder.

De eerste fase van het leren

Handelend leren is de eerste fase van het leren. En hoewel Kleuterkracht veel gebruik maakt van het digibord, is er bewust ook veel ruimte gecreëerd voor het handelend leren. Kleuterkracht wil het kleuteronderwijs een digitale boost geven door taallessen aan te bieden gebaseerd op de leerlijnen.

We merken dat de kinderen deze lessen uitdagend vinden en er zichtbaar van genieten. Betrokken kinderen leren altijd beter en meer! KLOS-kennis en modern kleuteronderwijs gaan dus prima samen. Want hoe leren kleuters? Door te doen! Vandaar dat onze lessen heel vaak beginnen met handelend leren.

Zo moeten de kinderen bijv. hun naam ontdekken op een steen, of hun eigen entreekaartje van het circus zoeken en dan vergelijken met de andere kinderen welke letters hetzelfde zijn. De leerkracht zorgt voor aanschouwelijk materiaal, bijv. een tas vol schoenen, voordat we het versje van de duizendpoot gaan leren. Zijn het echt wel duizend schoenen? Meteen maar even samen tellen. Tijdens de aangeboden lessen is er veel ruimte voor interactie met de kleuters en door het vaste stramien begrijpen de kinderen wat er van hen wordt verwacht.

Kleuterkracht is voorstander van het handelend leren

De makers van Kleuterkracht zijn grote voorstanders van deze werkwijze. Wij promoten altijd dat er uitdagende hoeken worden gecreëerd bij onze thema’s. Neem bijv. ons taalthema “Professor Iks”. Een prachtig thema om een kinderlaboratorium in te richten met een ontdekhoek, met bijv. een waterbak, waar ze zinken en drijven kunnen ontdekken. Een microscoop om doorheen te turen, kleuren mengen in reageerbuisjes en spelen met magneten. Als dit geen onderzoekend leren is en vooral handelend bezig zijn. Een prachtig moment om samen proefjes te doen.

Een ander voorbeeld: ons thema “De Boswachter”. Eerst handelend leren tijdens de digibord-lessen door bijvoorbeeld voor ieder woordstukje een kastanje neer te leggen. In de kring wordt uitgelegd wat een wegwijzer is en daarna samen wegwijzers maken in de themahoek. In de bouwhoek is een auto gemaakt, waar rollenspel kan worden gespeeld. Schrijf je eigen nummerbord. Speur met je zelfgemaakte verrekijker naar de dieren in het bos.

Kleuterkracht geeft leerkrachten de ruimte om de thema’s naar eigen inzicht verder vorm te geven samen met hun kleuters en kinderen uit groep 3. Met andere woorden: de digitale lessen van Kleuterkracht vormen de basis voor het totale handelend leren in je groep. Want betrokken kinderen leren altijd beter en meer!

Ook Kleuterkracht ervaren

Bekijk meer informatie over de Kleuterkracht pakketten en Kleuterkracht thema’s. Zelf uitproberen? Dat kan met onze gratis probeerversie.